Hvad er mentorskab?
Mentorskab er en proces, hvor en erfaren person – mentor – og en mindre erfaren – mentee – arbejder sammen om at bevidstgøre mentees egenskaber og muligheder med henblik på at udvikle mentee fagligt og personligt.
Organiseret virksomhedsforløb
Mentorskab kan forløbe på flere måder, men den mest almindelige form er et organiseret virksomhedsforløb over et antal måneder med en fast intern mentor.
Gennem fagforeningen
Der er imidlertid flere andre måder, et mentorskab kan forløbe på, f.eks. kan man selv finde en mentor og lave aftaler om et forløb, eller man kan gennem sin fagforening indgå i et mentorforløb.
Den uformelle mentor
Endelig er der også den form for uformelt mentorskab, hvor en erfaren og en mindre erfaren indgår en slags uudtalt relation, som klart har det formål at dygtiggøre den mindre erfarne. Historien er fuld af den slags forbindelser. Tænk bare på Karen Blixens relation til datidens unge litterater eller på Kasper Holten, der som purung teaterdirektør på Det kongelige Teater havde et par tunge erhvervsbosser som sine mentorer.
Her kan du høre uddrag af en dialog om mentorskab mellem Peter Hanke, Poul Christian Jensen og Birgit Toft. Dialogen foregik i Musikhuset i København den 26. april 2022 i Kulturledelses saloner.